Werken als jobstudent: alles wat je moet weten

Je studententijd, onder de boomers beter bekend als ‘de tijd van je leven’. Jammer genoeg hangt er aan deze leuke periode ook een groot prijskaartje vast. Wil je ten volle kunnen genieten van je studentenleven? Dan zit er maar één ding op: een studentenjob zoeken!

Wanneer je als jobstudent werkt, betaal je geen belastingen, terwijl dat bij werknemers wel kan oplopen tot 40% van het salaris. Je betaalt enkel een solidariteitsbijdrage van 2,7%. Dus, waar wacht je nog op? 

Vanaf wanneer kan je als student werken?

Volg jij een erkende studierichting in het middelbaar, hoger of universitair onderwijs? Is studeren je hoofdactiviteit en is arbeid daar ondergeschikt aan? Dan kun je als jobstudent aan de slag zodra je:

  • 16 jaar oud bent;
  • 15 jaar oud bent én de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd.

Je bent geen student meer als je een contract hebt van 1 jaar of langer bij dezelfde werkgever. Dit betekent dat jij en je werkgever vanaf dat moment de standaard sociale bijdragen moeten betalen. Je kan dus geen studentenjob meer doen bij die werkgever. Maar geen paniek! Als je nog wil bijverdienen tijdens je studies, kan je nog steeds aan de slag bij een andere werkgever.

Als je avondschool volgt of een andere opleiding met een korter leerplan, geldt hetzelfde. Ook dan word je niet meer als student beschouwd voor de sociale bijdragen en kan je niet langer een studentenjob uitoefenen. 

Hoeveel uren mag je werken?

Als jobstudent mag je maximaal 600 uren per kalenderjaar werken en zo profiteren van de verminderde sociale bijdrage (2,71% in plaats van 13,07% RSZ). 

Via de Student@work website of app kun je volgen hoeveel uren je nog kunt werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Wat als ik meer dan 600 uur werk?

Als je boven de grens van 600 uren gaat, betaal je vanaf het 601ste uur de normale sociale bijdragen. Wanneer je ouder bent dan 18 jaar, kan te veel werken er ook voor zorgen dat je ouders (tijdelijk) geen recht meer hebben op het Groeipakket (kindergeld).

Kan ik als jobstudent voor meerdere werkgevers werken? 

Ja, je kunt bij één werkgever blijven of jobhoppen. Zolang je binnen je 600 uren blijft, maakt dit niet uit. Zorg er wel voor dat je altijd een overeenkomst hebt met je werkgever.

Ik studeer af in juni, kan ik nog steeds een studentenjob doen? 

Ja hoor, je mag nog tot 30 september werken als student.

Nadat je bent afgestudeerd in juni, mag je nog als student werken in de zomervakantie. Als je in juni je diploma behaalt, aanvaardt de RSZ dat je nog tot eind september tegen verminderde sociale bijdragen werkt. In dit artikel vind je meer informatie. 

Wat is het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent?

Voor werkstudenten is er geen limiet van 600 uren. Werk je als werkstudent? Dan moet je RSZ-bijdragen betalen zoals gewone werknemers. Dit komt neer op 13,07% van je brutoloon. 

Daarnaast moet je, net zoals jobstudenten, als werkstudent ook belastingen betalen als je ‘te veel’ verdient. Heb je minder dan 14.514,29 euro bruto verdiend in 2023 (15.100 euro in 2024)? Dan betaal je geen belastingen.

Opgelet! Dit brutobedrag is alleen van toepassing als je: 

  • geen andere belastbare inkomsten hebt dan je inkomen als loontrekkende student/werknemer,
  • geen werkelijke beroepskosten aftrekt in je belastingaangifte.

Heb je andere inkomsten en/of trek je je werkelijke beroepskosten af? 

In dat geval mag je inkomen (na aftrek van de beroepskosten) niet hoger zijn dan het basisbedrag van 10.160 euro in 2023 (10.570 euro in 2024). 

Overschrijd je het jaarbedrag? 

Verdien je meer dan het jaarbedrag? Dan moet je op het inkomen boven die grens belasting betalen. Die belasting is progressief. Dat betekent dat het percentage van je belasting stijgt naarmate je meer verdient.  

Maak een schatting van je belastingbedrag via Tax-Calc.

Ben je ouder dan 18 en werk je als werkstudent?

Dan kan het zijn dat je geen recht meer hebt op het Groeipakket (kinderbijslag).

Voor meer informatie kan je terecht op de websites van de regionale kinderbijslagfondsen:

Je belastingaangifte als student

Ook voor jobstudenten is een belastingaangifte verplicht. Je inkomsten blijven ruim onder het bedrag waarbij je wordt belast, maar toch moet je een belastingaangifte doen.

Meer info vind je op: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/gezin/student/aangifte/#q1

Geschreven door: Laura Van Der Schueren – Octo HQ – mei 2024