Vijf redenen om een pas afgestudeerde aan te werven

Het is een hele uitdaging om nieuwe medewerkers te werven. Je moet rekening houden met hun motivatie, ervaring, vaardigheden, de culturele fit en nog veel meer. Maar wat als ik je vertelde dat het een slimme zet zou zijn om een pas afgestudeerde aan te werven?In dit artikel vertelt Octo je waarom dit misschien wel de beste keuze is voor jouw bedrijf.

1. Nieuwsgierig en leergierig

Een van de waardevolste eigenschappen van pas afgestudeerden is hun bereidheid om te leren. Na jaren van studeren, willen ze bewijzen wat ze in hun mars hebben. Ze komen binnen met een sterke basis van theoretische kennis en zijn klaar om deze om te zetten in praktijkervaring. Met de juiste begeleiding maximaliseer je hun potentieel en groeien ze uit tot een waardevol teamlid

2. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Pas afgestudeerden komen rechtstreeks van de schoolbanken. Hun rugzak zit vol informatie over de nieuwste trends en technologieën. Ze brengen andere perspectieven met zich mee en blazen een frisse wind door je bedrijf. Hun onbevangenheid leidt tot nieuwe ideeën die ervaren professionals over het hoofd zien. 

3. Een divers team

Het is belangrijk dat je organisatie uit een grote groep getalenteerde medewerkers bestaat. Wanneer je team uit mensen van verschillende leeftijden, geslachten en origines bestaat, vis je in een grotere vijver van talent. Pas afgestudeerden zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer. De oudere generatie pikt nieuwe ideeën op van de Young Graduates, terwijl ze zelf ook bijleren dankzij de oudere generatie. Zo creëer je een leuke wisselwerking van ervaring en nieuwe ideeën.

4. Geen slechte gewoontes

Wist je dat het wel 3 weken tot 8 maanden kan duren om een slechte gewoonte af te leren? Doordat pas afgestudeerden weinig of geen ervaring hebben, hebben ze nog geen slechte werkgewoontes aangeleerd. ‘Ja, maar in mijn vorige job deden we het zo’, zul je dus niet horen.
De coachability is nog hoog, waardoor je ze kan kneden en vormen volgens jouw organisatiecultuur.

5. Agile mindset

Jonge twintigers hebben vaak meer tijd dan oudere werknemers. Ze hebben (meestal) geen baby’s die ze van de crèche moeten halen, geen tieners die naar de dansles moeten worden gebracht en geen gezin dat ze moeten onderhouden. Over het algemeen zijn ze qua tijd en verplichtingen flexibeler dan werknemers die tien of twintig jaar verder in het leven staan.

De Young Graduates van Octo

Onze Young Graduates kunnen jouw team versterken als fulltimer, flexi-jobber of freelancer op de volgende afdelingen: 

  • Sales, Marketing & Graphic Design
  • IT & Engineering
  • Legal & Finance
  • HR & Administration
  • Life Sciences & Research

Ben jij klaar om een frisse wind door je team te laten waaien? Plan gerust een gesprek in onze online agenda, we helpen je graag verder. 


Geschreven door: Laura Van Der Schueren – Octo HQ – mei 2024