OctoTips: Hoe stel ik een sterk cv op?

Een curriculum vitae (cv) is meer dan alleen een opsomming van je werkervaring en opleidingen. Het is een krachtig document dat jouw professionele verhaal vertelt en een eerste indruk maakt op potentiële werkgevers. Een sterk cv is heel erg belangrijk op deze competitieve arbeidsmarkt. In dit artikel leert Octo je wat de essentiële elementen zijn van een cv. Lees snel verder en vergroot je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Structuur van een sterk cv

Persoonlijke gegevens

Begin met je naam en een professionele foto, gevolgd door je contactgegevens (adres, telefoonnummer en e-mailadres). Zo schep je meteen een persoonlijke band en weet de recruiter hoe hij/zij je kan contacteren wanneer ze je willen uitnodigen voor een gesprek. Voeg ook een link naar je LinkedIn-profiel of je website toe, als je die hebt. Dit is een leuke manier om werkgevers meer inzicht te geven in jouw professionele achtergrond. 

Profielschets (optioneel)

In een profielschets geef je een beknopte samenvatting van je professionele achtergrond, belangrijkste vaardigheden en carrièredoelen. Dit is handig wanneer je veel ervaring hebt of een carrièreswitch wilt maken. Maar ook als junior is dit een makkelijke manier om je ambities te schetsen. Je kan het een beetje als een algemene motivatiebrief zien.  

Werkervaring

Begin met het vermelden van recente werkervaring en werk vervolgens terug in de tijd. Voor elke job die je hebt gehad, vermeld je de functietitel, naam van het bedrijf, locatie en periode van de tewerkstelling. Beschrijf vervolgens je verantwoordelijkheden en prestaties. Vergeet niet om actiegerichte taal en concrete voorbeelden te gebruiken. 

Opleiding

Vermeld je hoogst behaalde opleiding eerst en werk vervolgens terug in de tijd. Voor elke opleiding die je hebt afgerond, vermeld je de naam van de opleiding, naam van de instelling, locatie en afstudeerdatum. Dit geeft werkgevers een duidelijk overzicht van jouw academische achtergrond en je opleidingsniveau.

Vaardigheden

Lijst relevante vaardigheden op die aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Dit kunnen zowel technische vaardigheden (Word, Canva…) als soft skills zijn (communicatie, leiderschap, samenwerken…).

Extra secties (optioneel)

Naast de standaard secties zoals werkervaring, opleidingen en vaardigheden, kun je ook extra secties toevoegen die relevant zijn voor jouw profiel. Dit kunnen bijvoorbeeld secties zijn over certificaten, vrijwilligerswerk, talenkennis, publicaties, conferenties of lidmaatschappen van professionele organisaties. Voeg alleen secties toe die een meerwaarde bieden aan je cv en relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Referenties (optioneel)

Geef indien mogelijk de contactgegevens van enkele professionele referenties. Op deze manier kunnen werkgevers contact opnemen met mensen waarmee  je hebt samengewerkt of die jou goed kennen in een professionele context. Zo kunnen ze nagaan of je geschikt bent voor de functie waarvoor je solliciteert. 

Opmaak en stijl

Leesbaarheid en consistentie 

Zorg voor een professionele opmaak en consistent gebruik van lettertypen en kleuren om je cv gemakkelijk leesbaar te maken voor werkgevers. Kies een standaard lettertype zoals Arial of Times New Roman en gebruik een professionele lay-out met voldoende witruimte om de tekst overzichtelijk te houden.

Lengte en beknoptheid

Houd je cv beknopt en relevant, zonder belangrijke informatie weg te laten. Idealiter past je cv op één pagina, maar als je veel relevante ervaring hebt, kun je ook twee pagina’s gebruiken.

Handige tools

Gratis tools:

Op Canva vind je duizenden gratis sjablonen om een cv te maken. Je hebt geen geavanceerde ontwerpvaardigheden nodig. Canva heeft een beginnersvriendelijke ontwerp-editor waarmee het bewerken en maken van cv’s een fluitje van een cent wordt.

Novoresume is ook een goede website, met een gratis versie. Kies een sjabloon, pas je ontwerp aan, vul de lege vakjes in en klik op ‘download’. Met een Basic Account is dit helemaal gratis! Als je een van de premium functies gebruikt, laat de software je dat weten.

Betaalde tool:

Een andere bekende online cv maker is cvmaker.be. Je kan er kiezen uit 20+ professionele en mooie cv-templates. Om je te helpen, hebben ze een groot aantal professionele cv-voorbeelden op hun website geplaatst. Je vindt ongetwijfeld een geschikt voorbeeld tussen alle voorbeelden.

Om je cv te kunnen downloaden, dien je te upgraden naar een pro account. Je betaalt hiervoor een promotionele prijs van €1,99 om alle functionaliteiten 14 dagen uit te proberen. 

Octo helpt je bij elke stap van het sollicitatieproces

Wij zijn hier om je te helpen bij het opstellen van een cv dat opvalt en je helpt bij het bereiken van je doelstellingen. Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het opstellen van je cv. We kijken ernaar uit om je te helpen bij elke stap van het sollicitatieproces en om je te ondersteunen bij het vinden van de perfecte talent-based job.

 

Geschreven door: Laura Van Der Schueren – Octo HQ – mei 2024

Download de template

cv