OctoTips: Hoe moet je gericht solliciteren en je

Het is spannend om op zoek te gaan naar een nieuwe job, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. In dit blogartikel bespreken we hoe je gericht moet solliciteren en hoe je je het best kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Zo kan je vol vertrouwen de volgende stap in je carrière zetten.

Gericht zoeken naar de ideale match

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van wat je zoekt in een job. Je kan een lijst van je vaardigheden, interesses en doelstellingen maken. Door deze info te verzamelen, kun je gerichter zoeken naar de ideale match.

Potentiële werkgevers screenen

Zodra je je een idee hebt gevormd van welk soort job je zoekt, is het tijd om potentiële werkgevers te screenen. Bestudeer de bedrijven waarin je geïnteresseerd bent. Wat zijn hun missie, waarden, producten en diensten? Is het bedrijf recent in het nieuws geweest? 

Cv en sollicitatiebrief maken

Zorg ervoor dat je opvalt tussen de andere kandidaten. Maak een aangepast cv en een nieuwe sollicitatiebrief voor elke sollicitatie. Benadruk vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Wees beknopt, duidelijk en overtuigend in je communicatie. And last but not least: vergeet niet om specifieke vereisten uit de vacature te benadrukken.

Grondige voorbereiding 

Een geslaagd sollicitatiegesprek begint met een grondige voorbereiding. Oefen veelvoorkomende interviewvragen en bedenk voorbeelden van situaties waarin je je vaardigheden hebt toegepast. Vergeet niet om vragen voor te bereiden die je aan de interviewer wilt stellen. Dit kan gaan over de bedrijfscultuur, je loopbaanontwikkeling en verwachtingen voor de functie. Zorg ervoor dat je ook praktische zaken, zoals de locatie van het gesprek en de dresscode, op voorhand regelt. Zo kom je de dag zelf niet voor verrassingen te staan.

Laat je persoonlijkheid zien

Het is belangrijk dat je je persoonlijkheid laat zien tijdens het sollicitatiegesprek. Wees zelfverzekerd, enthousiast en positief. Probeer een connectie te maken met de interviewer, maar blijf eerlijk en authentiek. Wees vooral niet bang om je unieke perspectief en ideeën te delen

Follow-up

Het is belangrijk om na het sollicitatiegesprek een bedankberichtje naar de interviewer te sturen. Bedank hen voor hun tijd en geef aan dat je geïnteresseerd bent in de positie. Dit toont dat je professioneel en toegewijd bent. Heb je na een week nog geen reactie ontvangen? Aarzel dan niet om een follow-up te sturen om de status van je sollicitatie te checken.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het vinden van je droomjob? Schrijf je gratis in via deze link: (LINK), dan gaan wij voor jou op zoek naar de ideale match! 

 

Geschreven door: Laura Van Der Schueren – Octo HQ – mei 2024