OctoTips: Hoe bouw ik een sterk LinkedIn-profiel op?

LinkedIn is een fantastisch hulpmiddel om jezelf te presenteren, je netwerk uit te breiden en carrièremogelijkheden te verkennen. In dit blogartikel deelt Octo enkele tips en strategieën om je LinkedIn-profiel te optimaliseren, ongeacht je huidige carrièrepositie. 

De eerste indruk

Profielfoto en banner

Een eerste indruk is binnen een paar seconden gemaakt en het is lastig om er weer vanaf te komen. Voeg daarom een professionele profielfoto toe en kies een achtergrondafbeelding die bij jouw branche of expertise past. Professionele foto’s wekken vertrouwen op en zorgen ervoor dat profielbezoekers de rest van je profiel willen bekijken. 

Kopregel

Samen met je profielfoto, is je kopregel het eerste wat mensen zien. Gebruik relevante zoekwoorden die aansluiten bij je expertise. Hiermee vergroot je de kans dat je gevonden wordt door de juiste mensen. 

Samenvatting

Bij ‘samenvatting’ kan je jouw professionele verhaal vertellen. Vertel kort wie je bent, wat je doet en wat je passies zijn. Ook hier is het belangrijk om relevante zoekwoorden te gebruiken. 

Gebruik voldoende witruimte en bulletpoints, want mensen scannen de tekst eerst voordat ze hem daadwerkelijk lezen. Zorg dat je opvalt en een blijvende indruk maakt.

De bouwstenen

Werkervaring

Vermeld de naam van het bedrijf, je functietitel en de periode waarin je daar hebt gewerkt. Geef een duidelijke beschrijving van je verantwoordelijkheden, prestaties en resultaten die je hebt behaald.

Voeg, waar mogelijk, cijfers toe om je prestaties te illustreren. Bijvoorbeeld: “Verhoogde de omzet met 30% in het eerste kwartaal” of “Leidde een team van 10 medewerkers”.

Opleiding

Voeg alle relevante opleidingen en cursussen toe die je hebt gevolgd.

Voeg de naam van de onderwijsinstelling en van de opleiding toe. Volg je momenteel een opleiding? Vermeld dit dan ook op je profiel. Het toont aan dat je voortdurend werkt aan je professionele ontwikkeling en groei.

Vaardigheden

Kies vaardigheden die relevant zijn voor jouw vakgebied en expertise. Denk aan technische vaardigheden, soft skills en branchegerelateerde competenties.

Betrouwbaarheid

Aanbevelingen en onderschrijvingen 

Vraag voormalige collega’s, managers, medestudenten of professoren om aanbevelingen te schrijven die je vaardigheden en professionele prestaties benadrukken. Neem ook de tijd om aanbevelingen te schrijven voor anderen in je netwerk. Dit versterkt de banden binnen je netwerk.

  • Actief en betrokken

Laat zien dat je actief en betrokken bent door regelmatig relevante content te delen. Zie je een interessant artikel over ontwikkelingen in je vakgebied? Deel dit dan met je netwerk. Door waardevolle inzichten te delen, versterk je je geloofwaardigheid en toon je dat je een expert bent binnen jouw domein. 

Een professioneel netwerk

Breid je professionele netwerk uit door te connecteren met mensen binnen je branche of doelgroep. Met de zoekfunctie kan je gericht zoeken en filteren op functie, regio en industrie. 

Heb je 20 connecties? Dan zal LinkedIn je profiel niet als relevant beschouwen. Heb je meer dan 50 connecties? Dan begin je stilaan mee te tellen. ‘Hoe meer, hoe beter’, is hier niet altijd het geval. LinkedIn kijkt ook of je connecties enigszins uit hetzelfde vakgebied komen. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit en verbind je met mensen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan je netwerk.

Bouwen met Octo

Octo staat klaar om je te helpen met het opbouwen van een sterk LinkedIn-profiel

Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning.

 

Geschreven door: Laura Van Der Schueren – Octo HQ – mei 2024