De doorstroom van een studentenjob of stage naar een vast contract

Een student stapt je kantoor binnen en is op zoek naar een studentenjob of stage. En plotseling zie je het – de glinstering van potentieel in hun ogen! Maar wat zijn de voordelen van het vast aanwerven van een stagiair of student en waar moet je op letten? Ontdek het in dit blogartikel. 

“Gemiddeld kunnen bedrijven bijna 58% van hun stagiairs omzetten in voltijdse werknemers.” (Forbes, 2023)

In actie

Door studentenjobs of stageplaatsen aan te bieden, krijg je de kans om potentiële talenten te ontdekken voordat ze de arbeidsmarkt officieel betreden. Als je studenten de kans geeft om zich te ontplooien in je organisatie, kun je je een beter beeld vormen van hun vaardigheden en werkethiek. Zo graaf je veel dieper en ontdek je veel meer dan bij een traditioneel sollicitatiegesprek. Want laten we eerlijk zijn, een traditioneel sollicitatiegesprek kan soms best saai zijn. Het is veel leuker om te zien hoe iemand in praktijk schittert! 

Dankzij deze samenwerking weet je vooraf wat voor vlees je in de kuip hebt en voorkom je het risico op een heel dure mishire

Teamspirit

Het is belangrijk dat je nieuwe gezichten goed verwelkomt, zodat ze zich thuis voelen in jouw team. Door iemand eerst als student of stagiair aan te werven, krijg je de kans om te zien of hun persoonlijkheid en werkhouding matchen met je bedrijfscultuur. Door jong talent te verwelkomen in jouw team, zorg je voor ambassadeurs die jouw organisatie naar voor brengen als a great place to work!

Vliegende start

Wanneer je besluit om een voormalige student of stagiair vast in dienst te nemen, is de inwerkperiode natuurlijk veel korter. Ze zijn al bekend met de bedrijfsprocessen, systemen en procedures. Ze begrijpen de bedrijfscultuur en hebben misschien zelfs al een paar inside jokes met de collega’s. Je kan je nieuwe medewerker dus opleiden aan studententarief en hoeft niet te hopen dat hij/zij pas binnen 3 maanden, na de opleidingsfase,  rendabel is. 

“Stages bieden bedrijven de mogelijkheid om potentiële nieuwe werknemers te trainen en te testen op essentiële vaardigheden. Dit bleek een waardevolle investering voor tienduizenden werkgevers die op hun stagiairs vertrouwen om de toekomstige pool van werknemers te vormen.” (Forbes, 2023)

Waar moet je op letten wanneer je een stagiair of student vast aanneemt? 

Ben jij zo tevreden van je jobstudent of stagiair dat je overweegt om hem/haar vast aan te nemen? In principe is het vast aanwerven van een student na het vakantiewerk perfect mogelijk, maar er hangt hier wel een kleine ‘maar’ aan vast. De stage of studentenjob mag geen ‘verborgen proefperiode’ zijn. Juridisch gezien moet er een duidelijk verschil zijn tussen de vakantiejob en de job als vaste werknemer. 

Kan je het onderscheid duidelijk aantonen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. De student kan onmiddellijk na afloop van de studentenperiode vast aangeworven worden, zonder nadelige (financiële) gevolgen.

Hoe verloopt het overnameproces van een jobstudent of stagiair via Octo? 

Heb je een student in dienst via Octo? Dan verloopt het overnameproces extra makkelijk. Wij nemen de administratie volledig uit handen, zodat jij je kan focussen op de samenwerking met je nieuwe werknemer. 

Ben je na 300 uur overtuigd dat je student een ideale vaste werknemer zou zijn? Dan verrekenen wij pro-rata hoeveel uren je student al gewerkt heeft en kan je zo het contract afkopen. 

Voor een stagiair hanteren we een standaard fee van 3.500 euro (€ 4.250 voor een advanced stagiair en € 5.000 voor een technische stagiair). Voor een jobstudent is de standaard fee 4.500 euro (€ 5.250 voor een advanced student en € 6.000 voor een technische student).

Stuur ons gerust een berichtje op WhatsApp (+32 456 57 22 42) of een mail, indien je nog vragen hebt. 

 

Geschreven door: Laura Van Der Schueren – Octo HQ – mei 2024